2012 gruodžio 7 d. Svetinguose Pom'o namuose

Penktą vakaro mes jau Pom'o namuose. Na, namais tai pavadinti, mūsų supratimu, būtų sunkoka. Tai tiesiog 12 kv.m. lūšna ant polių, kurios viduje nedidukas kambariukas, talpinantis Pom'ą su žmona ir du suaugusius dukrą bei sūnų. Pagrindinis veiksmas vyksta prie namuko aplipdytoje verandoje, ant kurios grindų  patiesiamas "stalas" kas vakar aplimpa greta gyvenančiomis brolių šeimomis bei tokiais kaip mes. Prie mūsų dar prisijungia porelė iš Kanados, kurie jau keletą metų važiuoja pasidžiaugti šiluma į Tailandą ir visą laiką užsuka į tą pačią salą ir į tą pačią vietą - Pom'o svetingus namus. Valgis ruošiamas čia pat lauke, kur viskas po ranka: šaldytuvas, viryklė, lentynos su rakandais ir prieskoniais, na ir aišku didelė širdingų ir besišypsančių draugija. Viskas prasideda lipnių ryžių paruošimu. Tai bene skaniausi man ryžiai. Juos paruošus, sudedame į specialius bambukinius indelius, o iš jų kabiname rankomis, sumaigome spurgas ir valgome, padažę į aštrų padažą, su žuvimi ar vienus, kaip kam skaniau.

Ant stalo atsiranda aštri kokosų sriuba ir sekantis patiekalas - aliejuje skrudinta žuvis. Jau iš anksčiau turėjome prisigaudę nedidelių tilapijų, kurios labai gerai tiko šiam skanėstui. Ruošiama viskas labai paprastai, tik su druska ir trupučiu prieskonių, bet nelabai suprantame, kodėl bandant kepti mums, tos žuvytės vis priskrunda. Vištos krūtinėlės kepsniukai ant grilio mums yra įprasti, nors ir jie čia kepami atrodo įgauna kitokį skonį. Be to dar buvo patiektas, bene metro skersmens padėklas su daržovėmis ir ryžių makaronais. Na ir galop didžioji žuvis. Pirmą kartą pamatėme, šaukštu skutamą žuvies minkštimą, po kurio gaunasi žuvies faršas, jį apvoliojame prieskoniuose ir į karštą aliejų. Kelios minutės čirškėjimo ir skanaujame nuostabius žuvies čipsus, o dar su ryžiais ir aštriomis papajų salotomis.... m m m... Kad per ilgai nesilaikytų tas skonis ir norėtųsi sugrįžti atgal, viską nuplauname alumi. Na, ne pats blogiausias variantas... Viską apvainikuoja saldus, sultingas, per barzdą varvantis ananasas, kokį gali valgyt tik čia, kur jis ir užaugintas. Taigi, mūsų pilvai buvo pamaloninti ne ką mažiau, nei kokiame prabangiame restorane.  Skonį perduoti raštu, dar paskui internetu tikrai nepavyks, o mes to ir nesiekiame, tik norime palinkėti atvykti čia ir patiems viską paragauti.Iki...